Profi(bb) videó az ügyfeleidnek – otthonról? Íme néhány tipp!

Látom rengeteg oktató, edző, influencer ráállt az otthon felvett videók posztolására, akár tényleg oktatóanyagról vagy épp edzésgyakorlatokról van szó. De lehet bármilyen tartalom, segítek feldobni néhány tippel! 🙂

Sok kreatív ötletet látok a neten, ahogy például edzők otthon végezhető gyakorlatokat mutatnak a vendégeiknek, vagy oktatók az élő, személyes kurzusokat otthon felvett videókkal pótolják. Tök jó megoldás, és látom, hogy már itt is akkora kínálat lett, hogy elindult a minőség feljavítása is, hogy jobban sikerüljön elérni a vendégeket. Hidd el, ez most baromi fontos, hisz megszoktuk a tökéletes kép- és hangminőséget, és ha ezt egy hosszabb ideig nem kapja meg a néző, elveszti a koncentrációját, leállítja a videót, leíratkozik.

Had segítsek!

 

Aki még nem sok ilyen videót készített, gondban lehet, hogy azt élvezhetően, érthetően tudja megmutatni a címzetteknek. Pedig ez fontos, hisz ki nézne meg akár egy fél órás videót úgy, hogy nem hallja jól, nem látja jól? Ehhez most adok pár tippet:

  • Mobillal vagy kisebb géppel is célszerű a fénnyel szembe állni/ülni/guggolni/feküdni, stb. A szemből érkező fény becsapja az automatikus rendszereket, elkezdik lesötétíteni a képet, így ha Te például az ablak előtt vagy, rohadtul sötét leszel a felvételen. Szóval ha lehet, inkább az ablakba tedd a felvevődet, így biztosan jó irányból jön a fény.
  • Álló vagy fekvő kép? Örök dilemma. Filmesként rühellem az álló felvételeket, hisz nem véletlenül vezették be a 16:9-es képarányt is: az ember a hétköznapokban inkább oldalra nézeget, mint fel-le, ez a természetesebb. Viszont a közösségi médiában az álló kép jobban elfér, DE NEM MINDEN ESETBEN! Csak a sztorikba feltöltött tartalmaknál célszerű ez, minden más esetben fektesd el a felvevőt! Aki számítógépen nézi, sokkal többet fog látni belőle, telefonon pedig szintén, hisz el tudja fordítani a képet, és máris teljes képen lát!
  • Mennyi látszódjon? Ha beszélős videót készítesz, legyél közel, elég egy kb. mell-kép. Fontos, hogy az arcod látható legyen, az vonzza képileg a nézőt – igen, még ha magadat nem is tartod szépnek 😀. Ha távolról vennéd, nem kötné le a nézőt, mert olyan hatása lenne, mintha csak magadban beszélnél… Ha edzős videót készítesz, akkor természetesen jobb egy egész alakos kép, bár ha meg tudod oldani közben a mozgatást, célszerű inkább pakolászni egy állvánnyal a felvevőt. Például egy felsőtest-edzésnél nem fontos, hogy a lábakat is lássa a néző.
  • Hang: kritikus pont. Gondolj bele, hogy edzős videót nézel, ahol az edző mondja a gyakorlatoknál, hogy hány ismétlés kell, mire figyeljünk, stb. Ám amikor ezt a saját lakásában teszi, lehet, hogy nem fog hangosan kiabálni, és tekintve, hogy jó eséllyel távolabb áll a felvevőtől, nehéz lesz jól hallani, sőt, adott esetben a visszhangzás miatt is romolhat a minőség. Ebben ráadásul az is ront, ha mondjuk egy asztalra teszed a felvevőt, mert arról is visszaverődik a hang. Plusz ha még zenét is kapcsolsz hozzá, az végképp megnehezíti az érthetőséget. Ha mindenképp kell zene, az legyen távolabb a felvevőtől, és halkabb, mint Te – hiába jobb dübörgő zenére edzeni. Sokat segíthet, ha gyakorlatok között közelebb mész a kamerához és akkor egyben elmondod amit szeretnél, és utána már csak mutatod amit kell. De ha nem megoldható, akkor javaslom a felirat készítését (ilyennel bátran kereshetsz).Ha beszélős videód van, akkor könnyebb a téma, és fel is lehet dobni a hangminőséget. Például egy párezer forintos kis csiptetős mikrofonnal, amit csak bedugsz a telefonba/kamerába, felcsipteted a beszélőre, és máris közelről lehet hallani a hangot (bérelhető tőlem is ilyen). Ha pedig maradnál a beépített mikrofonnál, figyelj arra, hogy lehetőleg utcazaj se nagyon nyomjon el, és igyekezz nem motyogni, mert hamar érthetetlenné válik a videón – rosszabb, mintha élőben motyognál egy ott ülőnek!

Ezek csak általános ötletek, de helyszíntől, témától függően adott esetben még az ellenkezője is működhet egy itteni tippnek! 🙂 Ha pedig még inkább ki akarnál lógni a videóddal a sorból, írj nekem bátran e-mailben, vagy Facebookon, vagy Instagramon, ugyanis

akár otthon felvett videóidat is feljavíthatjuk!
Például a több részletből álló videókat összevágom, vagy a felesleget levágom. Feliratozni is tudom, vagy épp a hangot javítom – amennyire lehet. Készíthetünk animációt is a videó elejére-végére, vagy épp elválasztót két videó közé. Esetleg feldobnád látványos grafikákkal a videódat? Annak sincs akadálya! 

Keress bátran ajánlatért! Elérhetőségeim ide kattintva felugranak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.