Nagy a felháborodás az esküvőket mobillal fotózók miatt – mi lehet a megoldás?

A napokban robbant egy esküvői fotós bejegyzése, amiben kikelt egy mobillal fotózó lány miatt, aki pont kitakarta az éppen érkező menyasszonyt a pillanatok megörökítésével megbízott profi fotós elől. Tényleg tetessük el a mobilokat a násznéppel?

 

Az alaphír: 

Ezért nem jó ötlet mobillal fotózni esküvőn

Gondoljunk bele: milyen lenne, ha a lagziban valaki a dj által vezényelt zenei felhozatal mellett meg akarná mutatni, hogy ő is tud zenélni gitárral, ezért a tánctér szélén elkezdene játszani rajta?

Persze nem új a fotós téma, amióta már telefonokkal is lehet jó minőségben fotózni, azóta ez a jelenség újra és újra napirendre kerül. De kibővítem a listát: nem a mobillal van gond, hisz többen elhozzák a kis Pajtás fényképezőjüket, esetleg egy komolyabb felszerelést is. Talán még profibbat is, mint a hivatalos szolgáltatók. A probléma viszont nem ez, hanem a használat módja.

Vannak pillanatok, amikor a fotós és a filmes is előre elhelyezkedik, hiszen tudják, honnan fognak szép felvételeket készíteni. Ezért is lesznek jó felvételeik, mert tudatosan mozognak, nem csak azért, mert csúcstechnikával lődörögnek. Például a szertartásnál az oltár/anyakönyvvezető környékéről szép hosszan belátni az odáig vezető utat.
Jön az ifjú pár, mindenki készen áll, majd valaki kipattan a széksorok közül, mert le akarja fotózni szemből a párt.

MIÉRT?

Miért jó egy távoli, jó eséllyel elmosódott, nem pont az előnyös pillanatban ellőtt fotó a telefonban? Átküldeni a párnak? Hát ők százezreket fizetnek a “szolgálattevőknek”, hogy a lehető legszebb módon megörökítsék az esküvőt! Emléknek? Milyen emlék egy távoli fotó? Garantálom, hogy sokkal jobb képek is megmaradnak majd! (Apropó: nem egyszer futottam bele olyanba is, hogy azért nem sikerült a bevonulást szépen megörökíteni, mert 4-5-6-7 koszorúslány/koszorús fiú jött a pár előtt, és nem volt letisztázva, hogy a bevonulás végén hova menjenek, így addig-addig töprengtek, hogy végig kitakarták az érkező párt. Na, ez se jobb, de ez már szervezés kérdése.)
És igen, pont az a három másodperc, amíg az illető beáll/belóg/beemeli a fényképezőjét is zavaró lehet. Nem azért, mert a fotós vagy a filmes béna és nem tud előtte vagy utána felvételt készíteni, hanem mert sosem tudni biztosan, épp hol fog a legszebb kép elkészülni, ahol a pár mindkét tagja nyitott szemmel és jó mozdulatban áll, ráadásul az oldalt látszódó násznép tagjai is épp oda figyelnek, nem mással babrálnak – mert bizony az is el tudja rontani a pillanatot. Egy videó felvételénél pedig nem is lehet igényesen megvágni, hogy az első pár lépés után már csak az lesz hasznos anyag, amikor az utolsó széksorok között jön a pár.

DE!

Megközelíteném a témát másik szemszögből is. Jártam már olyan esküvőn is, ahol a pár direkt vásárolt egyszerhasználatos fényképezőgépeket, és kirakta a körasztalokra azzal az üzenettel, hogy fotózgassanak. És ez jó! Hiszen mindig történnek olyan pillanatok, amiknél nincs ott a fotós vagy a filmes, így  a “több szem többet lát” elven nagyobb az esélye, hogy gyarapodjon a megörökített szép, vicces pillanatok száma. Sőt, én kifejezetten csípem az olyan felvételeket, ahol azt látni, hogy többen körbeállják a párt, a menyasszonyt és fotózzák őt/őket, ezzel picit “sztár” hatást kapnak a nap főszereplői.

Ezért én inkább az arany középutat választom:

hozzatok telefont, fényképezőt, és használjátok. De! És ez egy nagyon fontos de: ne a legfontosabb pillanatoknál kattintsatok, vakuzzatok, videózzatok!

Hiszen ha bemászol közelre, tönkreteszed a szolgáltatók munkáját. Ha meg távolról próbálsz dolgozni, nem sok esélyed lesz – pláne egy szimpla mobillal. Tehát kérlek, a szertartásoknál, a násznép vonulásánál, beszédeknél, este a nyitótáncnál, gyertyafényes keringőnél, tortafelvágásnál, vagy bármilyen fontos pillanatnál ne erőlködj! Ez egy 10-12 óra alatt mindössze 2-3 óra, a többi “holtidőben” nyugodtan fotózz, videózz, tényleg lehet, hogy fontos pillanatokat sikerül megörökítened. Ha nem vagy benne biztos, hogy mikor leszel jó helyen, nézz körbe, hogy hol vannak a megbízottak, vagy csak kérdezd meg tőlük, hogy hol nem leszel útban – persze az se mindig kiszámítható.

Na, oldjuk a hangulatot: ilyen az, amikor Bödőcs Tibor is felhívja a figyelmet rá, hogy “jobb kamerákkal is felvesszük az előadást”:

 

Ha csevegnél a témáról, vagy épp esküvőre készülsz, keress bátran (naponta többször nézek e-mailt 😉 )!

E-mail: krisztiangazsovics@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.