Ilyen menetrendből lehet jól dolgozni egy esküvőn

Szerintem sokan nem is gondolják, hogy a ceremóniamester vagy vőfély nem csak aznap teszi a dolgát, hanem már jóval az esküvő előtt egy részletes menetrendet ír, ami minden szolgáltatóhoz eljut. (Persze ez inkább egy álom, sajnos sok CM-nek/vőfélynek eszébe sem jut…). Mutatok egy mintát!

Ez a menetrend összesen 3 oldalas, itt csak a nappali részt mutatom be. Talán laikusként nem is gondolná a ember, hogy ennyi infóra szüksége van a szolgáltatóknak – és tény, van pár olyan tétel, ami épp nekem nem hasznos, de nem is árt, ha tudok róla.

Felül a dátum és a helyszínek pontos leírása is fontos – jártam már úgy, hogy a megbeszéltekhez képest változott az egyik helyszín, és ez csak akkor derült ki, amikor már odaértünk filmes kollegával. Szerencse, hogy ugyanabban az utcában megtaláltuk még időben az új helyet…

A naplemente időpontja is jó lehet, hogy tudjuk, meddig lehet bármi kreatívat kitalálni a szabadban (amúgy pont borús idő lett ezen az esküvőn 😀 ).

A lényeg pedig ezután jön. Látjuk tisztán, hogy mikor mi fog történni. Olyan esküvőkön is jártam, ahol vagy szolgáltató vagy a násznép tagjai maradtak le valamiről, mert nem volt egyértelműen előre kitalálva minden. Hasznos az az infó is, hogy ki hogyan és milyen sorrendben vonul be a szertartásokra is, hisz a fotósnak és nekem is úgy kell kisakkoznunk, hogy mit milyen szögből rögzítünk. Nekem például hasznos infó, hogy a templomból kifelé rizsszórással készülnek, így már előre a megfelelő objektívet tudom felszerelni, és tudok egyeztetni a fotóssal, hogy hogyan helyezkedjünk majd, hogy mindenkinek jó legyen.

Ami még itt épp látszik az alján, hogy a fotózkodás listával történik. Ez amúgy is hasznos, különösen 130 főnél. Ha nincs lista és nincs egy ember aki folyamatosan gyűjti össze a násznépet, akkor ez vagy elhúzódik órákig (még így is szűk egy óra volt), vagy le fog maradni valaki és az nyilván rossz szájízt eredményez.

Fontos megjegyezni, hogy egy esküvőn nem mindig történnek úgy a dolgok, ahogy azt előre kőbevéssük, ez egyértelmű. Elég csak arra gondolni, hogy leszakad az eső, vagy valahol baleset történik és nem ér oda a násznép időben a helyszínre, stb. Természetesen ilyenkor jön az újratervezés, de az is sokkal könnyebb, ha már egy létező menetrendet kell átírni, mintha a semmit kellene valahogy módosítani – ami aztán mindenkihez másképp jut el.

És hogy mindebből a násznép mit lát? Jó esetben a meghívón a legfőbb eseményeket: templom – szertartás – vacsi – és ha van, akkor menyecsketánc. A többiből pedig csak annyit éreznek, hogy nincs fejetlenség, tötymörgés, kapkodás, “nemtomhogylesz”, hanem teljesen gördülékenyen zajlanak az események, van egy ritmusa a napnak. És ettől lesz igazán élvezetes az esküvő! Ja, meg a fotós és a filmes is így tud kreatívan dolgozni (hisz ha nincs meg ez a szervezettség, akkor mi is csak fejetlenül próbáljuk keresni a fő eseményeket, és inkább nem mozdulunk, nem keresünk kreatív pillanatokat, hanem várunk készenlétben, nehogy lemaradjunk).

És arról még nem beszéltünk, hogy a dj vagy zenekar is tudja, hogy építse fel az estét, vagy hogy egyáltalán mikorra kell készenlétben állnia. Az étterem is látja, mire mennyi idő van, mikor kell előkészülni valamire, stb.

Úgyhogy ezúton is hálás köszönetem Erős Dávid CM-nek, hogy ezt így összehozta – ráadásul még a menetrend alján az összes szolgáltató neve és elérhetősége is szerepelt, így tudtam előre egyezkedni a fotóssal is, hogy a készülődésnél ki, mikor és hogyan mozog majd. Sok ilyen menetrendet kívánok a kollegáknak! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.