6 éve feltöltött videóm zenéje miatt kaptam e-mail-t

Sokszor azt hisszük, hogy ha nem tiltja le azonnal a Youtube, Facebook a feltöltött videónkat jogosulatlan zenehasználat miatt, akkor már jók vagyunk. Ma kaptam értesítést egy 6 évvel ezelőtti videó miatt!

Nem is ragoznám a bevezetőt: a legtöbben tudják, hogy nem lehet csak úgy bármilyen zenével feltölteni videókat a közösségi oldalakra, hiszen védik az alkotók jogait. Így fordul elő, hogy néha lenémítva megy csak fel a videó, esetleg kapásból le is tiltja az oldal a videó megjelenését. Sőt, a Facebookon rendszeres, hogy erősen behallatszódó zene miatt akár egy élő streamet is leállít a felület (érdekes helyzet például, amikor kosármérkőzés streamje megy nálunk a Sopron Basket oldalán, és időkérés közben megszólal egy zene. Az aréna rendelkezik a megfelelő jogosultsággal, hogy ott bármilyen zene szólhat, viszont a közösségi oldalon már nem biztos, hogy hallatszódhat ugyanaz).

Sokszor kísérleti jelleggel megpróbáljuk feltölteni az elkészített videót, és ha átengedi a rendszer, azt gondoljuk, hogy már rendben is vagyunk. Sajnos volt ellenpéldám erre: ifjú pár jelezte, hogy két évvel azelőtti filmjüket szerették volna megmutatni valakinek, de nem találják. Én a szerkesztői felületen elértem, de valóban, időközben a Youtube letiltotta a láthatóságát (valószínű kaptam e-mailt, csak átsiklottam fölötte akkor).

Most viszont egy érdekes ellenpéldát tapasztaltam. 2015 végén forgattam egy szinkronúszó gálán, és valamilyen zenével összevágva feltöltöttem Youtubera a videót. Talán kaptam is értesítést róla, hogy a zene más tulajdonában áll, de fenn maradhatott a felületen, csak reklámokat tett mellé az oldal. Most azonban arról kaptam tájékoztatást, hogy VISSZAVONTÁK A JOGI KÖVETELÉST! Közel 6 év után jött ez az értesítés!

Érdemben nem változott semmi, viszont egy tanulsága van az ügynek: még ha sikerül is a kedvenc zenéddel ellátott videót feltölteni, később az bármikor elnémulhat, vagy el is tűnhet az oldalról. Ezért javaslom én is mindenféle munkánál (esküvők, reklámfilmek, sportvideók, stb), hogy keressünk jogtiszta zenéket. Én például előfizetője vagyok az Epidemic Sound oldalnak, de lehet találni még bőven olyanokat, ahonnan igazán jó minőségben lehet letölteni jól szerkesztett zenéket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.